Trădat și părăsit – Matei 26:1-56


| Text biblic: Matei 26:1-56 | Serie: Evanghelia după Matei | Tematică: Cina Domnului

Ați fost vreodată trădați? În dragoste poate??? Sau în relații? Sau poate într-o afacere, unii dintre voi? Ați fost vreodată înșelat sau părăsit sau vândut? Cineva să vină în mod perfid să vă ceară niște sfaturi, după care să întoarcă tot ce ați spus împotriva voastră? Nu-i așa că orice fel de trădare sau înșelare a așteptăriilor este dureroasă? Este greu uneori să trecem peste astfel de evenimente. Unii oamenii păstrează în inimile lor astfel de interacțiuni pentru mulți ani, iar alții pun mâinile pe piept fără a uita de ele.

Acum, dacă noi suntem ignoranți pentru că nu știm dacă sau cum cineva ne va trăda – toate ne iau prin surprindere, Isus a știut (v. 2). Isus termina de spus ce a avut de spus, iar acum urmează să trăiască ceea ce le-a spus. El a știut foarte bine care-I va fi sfârșitul și mijloacele prin care va ajunge acolo.

Care sunt evenimentele care au loc în acest capitol și cine se află în centrul atenției?

  • Sfatul conducătorilor preoților și bătrânilor în vederea înlăturării lui Isus (vv. 3-5)
  • Femeia care Îl pregătește pe Isus pentru moartea Lui (vv. 6-13 – Ioan 12:4,5)
  • Hotărârea de trădare a lui Iuda (vv. 14-16)
  • Pregătiri pentru masa pascală (vv. 17-19)
  • Descoperirea trădătorului (vv. 20-25 – despre Iuda)
  • Cina Domnului (vv. 26-30)
  • Prezicerea lepădării lui Petru (vv. 31-35)
  • Isus în grădina Ghetsimani (vv. 36-56)

Uitați ce cred că avem în aceast text: Trădarea lui Isus. Și uitați ce fac ceilalți:

 1. Unii uneltesc trădarea Lui împreună cu dușmanii.
 2. Alții Îl pregătesc pe Isus pentru trădare și moarte – în sensul în care, deși toți se pregăteau să-L părăsească, ea, care este o femeie, vine să I se închine.
 3. Alții Îl părăsesc sau se leapădă El când este trădat.
 4. Isus ilustrează rezultatul trădării Lui.
 1. Unii uneltesc trădarea Lui împreună cu dușmanii

Primii care sunt prezentați în pasajul acesta ca făcând planuri pentru omorârea lui Isus sunt preoții și bătrânii poporului. Altceva mai „bun” nu aveau de făcut decât să piardă timp sfătuindu-se cu privire la o crimă – că doar erau oameni ai legii!

Cel de-al doilea personaj care intră în această imagine sumbră este Iuda, care este peste măsură de supărat pentru risipa de bani a femeii până acolo că Îl vinde pe Isus. Socialistul din el îl îndeamnă la fapte sociale. Nu credeți! Era supărat pentru că nu-i ieșeau banii pentru ziua aceea (Ioan 12:6).

Observați ce contrast între Maria, care îi sărută și spală picioarele lui Isus cu părul ei, și Iuda care Îl sărută pe Isus cu zâmbetul pe buze, dar trădându-L. Este interesant că Iuda se supără pentru femeie pentru risipa de bani, dar se bucură de momentul în care Îl sărută pe Isus (cuvântul din greacă pe care Iuda îl folosește atunci când Îl salută pe Rabbi poate fi tradus și să se bucure).

De asemenea observați că toată lumea se pare că Îl dă pe Isus pe mâna cuiva. Iuda Îl dă pe Isus pe mâna preoților, preoții pe mâna lui Pilat, Pilat pe mâna soldaților, iar soldații pe mâna morții.

 1. Alții Îl pregătesc pe Isus pentru trădare și moarte – în sensul în care, deși toți se pregăteau să-L părăsească, ea, care este o femeie, vine să I se închine.

Femeia nu doar sparge vasul pentru a închina conținutul Domnului; ea oferă închinare Domnului într-un mod inedit. Se poate ca acestă femeie să fie cea care de obicei era obișnuită să stea la picioarele lui Isus și să asculte (Luca 10:39) – Maria din Betania.

Cum te închini tu Domnului? Te costă? Acum știm că unii investesc mulți bani, „de dragul Domnului”, dar fără a se închina Domnului în smerenie, în duh și în adevăr. Așadar cum te închini tu?

L-a pregătit pentru înmormântare – Scopul lui Dumnezeu este realizat adesea prin faptele agenților umani, chiar dacă aceștia nu sunt conștienți de ceea ce se întâmplă de fapt.

Matei ne spune că ucenicii erau furioși. Vă aduceți aminte cum s-a terminat predica lui Isus de pe muntele Măslinilor? Era o chemare la purtarea de grijă a săracilor și nevoiașilor. De ce se enervează atunci ucenicii la această risipă socială? Știți că de multe ori interpretăm și noi gesturilor celor din jurul nostru? Trebuie să învățăm mereu și mereu că Domnul se uită la inima omului!

 1. Alții Îl părăsesc sau se leapădă El când este trădat.

Ucenicii, în frunte cu Petru, sunt așa de încrezători în puterile lor încât ajung să Îl părăsească cu toții pe Isus.

Ce te superă pe tine încât ești gata să-L vinzi pe Isus? Să dau un exemplu: Ești așa de supărat de toată nedreptatea din România, încât ajungi să faci lucruri necumpătate. Sau te rogi de atâta timp ca Dumnezeu să te ajute cu păcatul acesta și încă continui să îl faci, așa încât data viitoare când ești ispitit nici măcar nu te mai gândești la răzvrătirea ta sau inima ta rea, ci te grăbești să înfăptuiești păcatul.

Ești încrezător în puterile tale, în înțelepciunea ta??? Trebuie să avem grijă pentru că această siguranță în forțele proprii poate să înseamne căderea noastră (1 Corinteni 10:12). Așadar cel ce crede că stă în picioare să aibă grijă să nu cadă!

 1. Isus ilustrează rezultatul trădării Lui și omorârii Lui.

Isus ține în mână paharul binecuvântării (așa cum este numit în 1 Corinteni 10:16) pentru că a băut paharul mâniei – s-a putut întâmpla asta pentru că Cel care L-a băut a luat mânia lui Dumnezeu asupra Lui și ne-a binecuvântat pe noi, cei pentru care l-a băut, cu viață veșnică.

 • Care sunt lucrurile care te determină să-L trădezi pe Isus? Plăcerile? Relațiile greșite? Sau atitudini greșite: i-am cerut de-atâtea ori să mă ajute și nu a făcut-o, ce să fac?
 • Când dai bir cu fugiți? De ce? De ce îți este teamă? Care sunt uriașii din viața ta pe care trebuie să-i biruiești? Cere-i Domnului har să te ajute!
 • Cum te închini Domnului? Te costă?
 • Te bucuri tu astăzi de paharul binecuvântat? Îți trăiești tu viața sub mânia lui Dumnezeu sau într-o relația binecuvântată cu Mântuitorul drag al sufletului tău? Încrede-te în Evanghelie! Crede în jertfa lui Isus și întoarce-te de la căile tale!