Strălucirea Evangheliei – Fapte 16


In cartea Faptele Apostolilor capitolul 16, ne este descris modul in care apostolul Pavel (impreuna cu Timotei) a ajuns in Filipi, cea dintai cetate dintr-o regiune a Macedoniei. In timp ce apostolul Pavel cauta sa intareasca bisericile in care propovaduise deja Cuvantul Domnului, a fost calauzit intr-un mod special sa mearga sa propovaduiasca Evanghelia in Macedonia. In aceasta cetate, apostolul Pavel a avut parte de multe necazuri, dar prin harul Domnului Evanghelia propovaduita de el a adus roada.

Lidia s-a intors la Domnul impreuna cu toata casa ei. „O femeie pe nume Lidia, vânzătoare de purpură în cetatea Tiatira, care era temătoare de Dumnezeu, stătea şi ea acolo şi asculta. Domnul i-a deschis inima ca să ia aminte la cele spuse de Pavel. După ce ea şi casa ei au fost botezaţi, Lidia ne-a rugat zicând: „Dacă consideraţi că sunt credincioasă Domnului, veniţi şi rămâneţi în casa mea!“ Şi ne-a înduplecat. (Faptele Apostolilor 16:14-15 NTR)

Din ce ni se spune in acest capitol, inteleg ca in casa Lidiei se intalneau fratii din Filipi: Au ieşit din închisoare şi s-au dus la Lidia, iar după ce i-au văzut şi i-au încurajat pe fraţi, au plecat. (Faptele Apostolilor 16:40 NTR)

De asemenea, temnicerul inchisorii din Filipi impreuna cu toata casa lui au crezut si s-au botezat. Temnicerul este acela despre care ni se spune: „Primind un astfel de ordin, temnicerul i-a aruncat în celula cea mai lăuntrică şi le-a băgat picioarele în butuci. Pe la miezul nopţii, Pavel şi Silas se rugau şi-I cântau laudă lui Dumnezeu, iar deţinuţii îi ascultau. Deodată a avut loc un cutremur atât de mare, încât s-au clătinat temeliile închisorii. Toate uşile s-au deschis dintr-odată şi fiecăruia i s-au dezlegat lanţurile. Temnicerul s-a trezit şi, când a văzut că uşile închisorii erau deschise, şi-a scos sabia ca să se omoare, crezând că deţinuţii au fugit. Pavel însă a strigat cu glas tare: – Să nu-ţi faci nici un rău, căci toţi suntem aici! Atunci temnicerul a cerut o făclie, s-a repezit înăuntru şi a căzut tremurând înaintea lui Pavel şi a lui Silas. Apoi, conducându-i afară, a zis: – Domnilor, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit? Ei i-au răspuns: – Crede în Domnul Isus şi vei fi mântuit, tu şi casa ta! Şi i-au predicat Cuvântul Domnului atât lui, cât şi tuturor celor din casa lui. Chiar în ceasul acela din noapte, temnicerul i-a luat şi le-a spălat rănile; apoi, imediat, el şi toţi ai lui au fost botezaţi. După aceea i-a dus acasă la el şi le-a pus masa; şi s-a bucurat nespus cu toţi cei din casa lui pentru că a crezut în Dumnezeu.” (Faptele Apostolilor 16:24-34 NTR)

Sa se deschida usile temnitei si nimeni sa nu-si doreasca sa plece de acolo este impresionant!!! Evanghelia ne ofera adevarata libertate pe care o putem experimenta pe acest pamant. Acest om a fost patruns intr-un mod profund de evanghelie. Intrebarea pe care el a pus-o lui Pavel si Sila insotita de o atitudine de profunda zdrobire a inimii este una dintre cele mai frumoase imagini care exista in univers: „Atunci temnicerul a cerut o făclie, s-a repezit înăuntru şi a căzut tremurând înaintea lui Pavel şi a lui Silas. Apoi, conducându-i afară, a zis: – Domnilor, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?” (Faptele Apostolilor 16:29-30 NTR)

Vestea aceasta buna cu privire la impacarea noastra cu Dumnezeu prin Hristos aduce transformare si bucurie. Lidia, plina de bucuria de a-i sluji pe aceia care i-au adus aceasta veste buna, spune urmatorele cuvinte: „Dacă consideraţi că sunt credincioasă Domnului, veniţi şi rămâneţi în casa mea!

In viata temnicerului se poate vedea de asemenea transformarea pe care a produs-o Evanghelia: „Chiar în ceasul acela din noapte, temnicerul i-a luat şi le-a spălat rănile; apoi, imediat, el şi toţi ai lui au fost botezaţi.”

Adevarata Evanghelie este insotita de opozitie din partea lumii. „Numai trăiţi-vă viaţa într-un mod vrednic de Evanghelia lui Cristos, pentru ca, fie că vin şi vă văd, fie că sunt absent, dar aud despre voi, să ştiu că rămâneţi fermi într-un duh, luptând cu un singur gând pentru credinţa Evangheliei, fără să fiţi înspăimântaţi deloc de potrivnicii voştri. Aceasta este o dovadă pentru ei că vor fi nimiciţi, dar voi veţi fi mântuiţi; şi Dumnezeu este Cel Care face aceasta. Căci vouă vi s-a dat harul nu doar să credeţi în Cristos, ci să şi suferiţi pentru El, întrucât aveţi de dus aceeaşi luptă pe care aţi văzut că am avut-o şi eu, iar acum auziţi că încă o mai am.(Filipeni 1:27-30 NTR)

Daca a existat vreodata pe pamantul acesta o persoana care sa aiba parte de suferinta si persecutie din pricina Evangheliei, aceasta persoana a fost cu siguranta Domnul Isus. „Dacă lumea vă urăşte, ştiţi că pe Mine M-a urât înaintea voastră! Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei. Dar lumea vă urăşte pentru că voi nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales din lume. Aduceţi-vă aminte de vorba pe care v-am spus-o: „Un sclav nu este mai mare decât stăpânul lui.“ Dacă pe Mine M-au persecutat, vă vor persecuta şi pe voi! Dacă au păzit cuvântul Meu, îl vor păzi şi pe al vostru! Dar vă vor face toate aceste lucruri din pricina Numelui Meu, pentru că ei nu-L cunosc pe Cel Ce M-a trimis.” (Ioan 15:18-21 NTR)

„Acesta este mesajul pe care l-aţi auzit de la început: să ne iubim unii pe alţii, nu ca şi Cain, care era de la cel rău şi care l-a ucis pe fratele lui. Şi de ce l-a omorât? Pentru că faptele lui erau rele, iar ale fratelui său erau drepte. Nu vă miraţi, fraţilor, dacă lumea vă urăşte. Noi ştim că am trecut de la moarte la viaţă pentru că îi iubim pe fraţi; cine nu iubeşte rămâne în moarte. Oricine îşi urăşte fratele este un ucigaş; şi ştiţi că nici un ucigaş nu are viaţa veşnică rămânând în el. Prin aceasta am cunoscut dragostea: că El Şi-a dat viaţa pentru noi. Şi noi deci suntem datori să ne dăm viaţa pentru fraţi.” (1 Ioan 3:11-16 NTR)

Am cunoscut noi dragostea lui Dumnezeu? Daca da, putem vedea noi transformarea pe care a facut-o Dumnezeu in viata noastra? Ne iubim noi unii pe altii cu o dragoste care se sacrifica pentru binele fratilor nostri in Hristos? Epistola Apostolului Pavel catre Filipeni ne vorbeste despre Evanghelia care a adus transformare in viata filipenilor si despre parteneriatul lor in vestirea vestii bune (Hristos). Apostolul Pavel ii incurajeaza la a-si trai viata in conformitate cu statul pe care ei il au de cetateni ai Cerului.