Leul din Iuda, Regele care va veni


Citatul meu preferat este din Narnia, volumul 3 („Calul și băiatul”):

Aslan: Eu am fost leul care te-am zilit să te întâlnești cu Aravis. Eu am fost mâța care s-a ținut după tine printre casele morților. Eu am fost leul care a pus pe fugă pe șacali cât timp ai dormit. Eu am fost leul care le-a dat cailor puterea fricii, în așa fel încât să ajungă la vreme la regele Lune. Tot eu am fost leul de care nu îți aduci aminte și care a împins barca în care stăteai, un copilaș aproape fără viață, ca să ajungă la țărmul unde în puterea nopții un bărbat aștepta să te întâmpine.
Shasta: Atunci înseamnă că tot tu ai rănit-o și pe Aravis?
Aslan: Tot eu.
Shasta: De ce?
Aslan: Copile, zise glasul, îți spun doar povestea ta. Nu și pe a ei. Fiecăruia îi spun numai povestea lui.

Leul din Iuda, Isus, are povești reale, autentice cu fiecare dintre noi – și sunt niște povești de dragoste.

Cei care ați citit cartea probabil că vă amintiți și alte lucruri, iar ceilalți care nu ați citit cartea probabil că nu știți despre ce este vorba. Shasta este eroul principal și este urmărit de-a lungul vieții de acest leu. El a crezut că au fost mai mulți lei, când de fapt era unul singur. Aslan îi povestește aici că „Eu am fost leul care am făcut asta, eu am făcut cealaltă…” Și când mă gândesc la episodul acesta în lumina seriei noastre de Advent, „Regele care va veni”, și la întâlnirea noastră cu Leul din Iuda, Isus, la cel de-al doilea Advent, anticipez și eu o astfel de discuție. În care o să zic: „Uau, Tu ai fost acolo? Tu ai fost acolo? Tu ai făcut chestia aia? Tu ai făcut chestia aia? Tu ai făcut asta?”

Însă îmi place cum se termină discuția aceasta. Zici că citești Ioan 21, când Isus îi spune lui Petru în ce fel va muri și Petru zice: „Dar el, Ioan, cum va muri?” Și Isus îi zice: „Îți spun doar povestea ta.” E frumos. E frumos că Leul din Iuda, Isus, are povești reale, autentice cu fiecare dintre noi – și sunt niște povești de dragoste. El, care este Mirele nostru, ne iubește cu dragoste intensă.

Leul din Iuda

Leul din Iuda, Regele care va veni este titlul mesajului din dimineața aceasta. Anticipăm că ne vom îmbogăți și Îl vom admira și Îl vom îndrăgi mai mult pe Isus după mesajul din dimineața aceasta, pentru că El este Regele care va veni.

În momentul în care începi să dai paginile în Sfânta Scriptură și să te uiți să vezi de unde a început această poveste a Leului din Iuda, povestea a lui Isus, bineînțeles că un leu se trage dintr-un leu. Nu putea să se tragă decât dintr-o felină. Iar leul despre care vorbim aici este Iuda, unul între fiii lui Iacov, nepot al lui Avraam. Iuda însă nu a fost un erou. Te-ai aștepta ca Leul din Iuda, care este Isus, să se tragă dintr-un erou, dintr-un personaj victorios, care lasă în urma lui pagini după pagini de triumf și de fapte mărețe. Însă imaginea lui Iuda pălește de fapt în fața triumfătorului Iosif, de exemplu, care era fratele lui.

Noi suntem toți invidioși, ne bucurăm cu greu de succesele altora, iar dacă o facem o facem cu mare zbucium.

Probabil că după parcurgerea acestor cărți și pagini din Geneza, capitole după capitole, toată lumea ar vrea mai degrabă să se identifice cu Iosif. Nu cu Iuda, nu cu Ruben, nu cu Simeon. În momentul în care citești narațiunea aceasta a cărții Geneza, zici: „Și eu vreau să fiu asemenea lui Iosif!” Noi tot vrem să fim smeriți, noi toți vrem să fim persoane care nu ne răzbunăm, noi toți vrem să fim primi-miniștri… Noi toți vrem să avem bani… Iosif a fost un astfel de om, un om care care a avut și smerenie și un om care a știut să se stăpânească și să nu dorească răzbunare, dar a fost și un om care a beneficiat de foarte multe lucruri. Să fii prim-ministrul celui mai mare imperiu din perioada în care trăiești e mare lucru! E ca și cum ai ajunge să fii prim-ministru în Statele Unite ale Americii sau Germania, să fii asemenea lui Merkel, să apari pe toate paginile ziarelor și revistelor. Unii cu siguranță că nu ar dori asta, dar alții ar dori. Iosif a fost un astfel de personaj și de asemenea un personaj care a fost foarte umil și care a radiat de dragostea lui Cristos.

Mai asemănători cu Iuda decât cu Iosif

Însă din păcate cred că toți sau cea mai mare parte dintre noi ne asemănăm cu Iuda, care tot timpul a fost în umbră. Interesant este că primul episod în care Iuda se remarcă, un episod în care vine cu o idee năstrușnică, a fost momentul în care și-a vândut fratele mai mic. A fost una dintre primele apariții ale lui Iuda. „O, dar noi nu ne comportăm așa”, am spune la unison. „Noi nu suntem vânzători de frați!” Cu toate acestea, noi suntem toți invidioși, ne bucurăm cu greu de succesele altora, iar dacă o facem o facem cu mare zbucium, pentru că de multe ori ne regăsim mai degrabă săpându-i pe alții pe la spate. Ca să folosesc limbajul modern al vremurilor noastre, ne cam place să bârfim. Spiritul ăsta ne caracterizează câteodată.

Acesta este Iuda și de aceea cred că mai degrabă mă asemăn cu Iuda decât cu Iosif. Iuda este imaginea omului obișnuit, tocmai pentru că are atâta slăbiciuni, dar are și calități. Aminteam într-unul dintre mesaje că Iuda este cel care îi ia apărarea lui Beniamin și este gata să sufere pentru el, este gata să fie închis în locul lui. Este gata să să moară pentru fratele lui, Beniamin, de dragul tatălui. Vedeți? Iuda nu are doar slăbiciuni, are și calități – la fel ca noi, cu bune și cu rele. De aceea cred că mai degrabă noi toți ne identificăm cu acest Iuda.

Dar cum de Hristos a venit în Iuda? Cum de Hristos nu a venit prin Iosif – „Iosif Leul”? De ce „Iuda Leul”? De ce n-a venit prin Ruben sau prin Simeon sau prin Levi? Ei erau frații mai mari, primii frați.

Discursul lui Iacov

Hai să deschidem la Geneza 49:1-12. Surprindem aici discursul lui Iacov pe patul de moarte, aproape să-și dea ultima suflare, rostind cuvinte de mustrare și în același timp de încurajare și printre rânduri și profeții cu privire la acești doisprezece frați, la copiii lui. Interesant este că în acest discurs Ruben este taxat pentru că s-a culcat cu Bilha după moartea Rahelei. În Geneza 35:22 vedem că Ruben face o mare prostie și murdărește patul tatălui său, lucru pentru care este taxat imediat. Rahela moare, iar lui Ruben nu îi stau ochii acasă: „În timp ce Israel locuia în acel ținut, Ruben s-a dus și s-a culcat cu Bilha, țiitoatea tatălui său.” Vă aduceți aminte, Bilha era slujitoarea Rahelei. După ce moare Rahela, Ruben se duce și face lucrul acesta – Ruben fiind băiatul cel mai mare, care a venit prin Lea. Ruben este taxat pentru lucrul acesta și de aceea nu sunt cuvinte frumoase pe care le adresează tatăl lui, Iacov.

Dar te-ai aștepta după aceea ca Simion și Levi să fie. Ei sunt frații al doilea și al treilea. Dacă primul născut și-a pierdut acest drept de prim-născut, de ce nu al doilea sau al treilea l-ar căpăta? Însă și aceștia au un spirit de răzbunare, un spirit de sânge, gata să scoată sabia și să se răzbune. Vă aduceți aminte că Dina era sora lor și Shehem era unul dintre hiviți. El o vede pe Dina, care era o fată frumoasă, și în termenii noștri moderni de astăzi o violează – în capitolul 34 vedem lucrul acesta. Iar cei doi, Simeon și Levi, vin cu o idee din nou năstrușnică: „Hai să ne unim cu poporul acesta, să ne dea fetele lor și noi să le dăm fetele noastre. În felul acesta să facem un parteneriat între națiuni!” Însă în spatele acestei idei de fapt ei se gândeau la altceva. Le-au cerut bărbaților hiviți să se circumcidă, iar în timp ce erau încă în durerile acelei circumcizii Simeon și Levi și-au scos sabia și s-au dus și au omorât pe toți bărbații din acest popor. Iar Iacov îi taxează pentru lucrul acesta și de aceea următorul care vine în lista aceasta a fraților este Iuda.

Sceptrul nu se va îndepărta de la Iuda, nici toiagul domnitorului de lângă picioarele sale, până va veni Șilo; de El vor asculta popoarele.

(Geneza 49:10)

De El vor asculta popoarele

Haideți să citim Geneza 49. V-am redat puțin din istoria aceasta a familiei lui Iacov, familiei lui Iosif, familiei lui Iuda, o poveste dramatică.

Iacov i-a chemat pe fiii săi și le-a zis: „Adunați-vă să vă spun ce vi se va întâmpla în zilele care vin!

Adunați-vă și ascultați, fiii lui Iacov!
Ascultați-l pe tatăl vostru, Israel!

Ruben, tu ești întâiul meu născut,
puterea și primul rod al vigorii mele,
deosebit în demnitate și în putere.
Năvalnic ca apa, tu nu vei mai avea întâietatea,
pentru că te-ai suit în patul tatălui tău
și, suindu-te în el, l-ai pângărit!

Simeon și Levi sunt frați;
săbiile lor sunt arme ale violenței.
Să nu intru la sfatul lor,
să nu-mi ajungă onoarea în compania lor,
pentru că în mânia lor au omorât oameni
și în plăcerea lor au tăiat tendoanele boilor.
Blestemată să fie mânia lor, pentru că este crâncenă
și furia lor, pentru că este crudă!
Îi voi risipi în Iacov
și îi voi împrăștia în Israel.

Iuda, frații tăi te vor lăuda;
tu vei avea autoritate asupra dușmanilor tăi,
iar fiii tatălui tău se vor pleca înaintea ta.
Iuda, tu ești un pui de leu;
fiule, te-ai întors de la pradă.
Iuda stă culcat și se întinde ca un leu,
ca o leoaică – cine va îndrăzni să o trezească?
Sceptrul nu se va îndepărta de la Iuda,
nici toiagul domnitorului de lângă picioarele sale,
până va veni Șilo;
de El vor asculta popoarele.
El Își leagă măgarul de vița-de-vie
și mânzul măgăriței Lui de cea mai aleasă viță.
Își spală hainele în vin
și îmbrăcămintea în sângele strugurilor.
Ochii Îi sunt mai negri decât vinul,
iar dinții mai albi decât laptele.

(Geneza 49:1-12 NTR)

Subliniați acest verset 11, care este o profeție a morții lui Cristos (cred eu) când se vorbește că își spală hainele în vin și îmbrăcămintea în sângele strugurilor. Este cu referire la acest Mesia, Șilo de mai sus, acest fiu de leu care va veni și care își va da sângele și viața, iar prin felul acesta popoarelor vor asculta de El.

Un cuvânt cu autoritate

Atunci când când merg la grădina zoologică, tot timpul copiii așteaptă să vadă leii. Leii sunt stăpâni și un lucru caracteristic leilor este că „cuvântul” lor se aude de departe. Răcnetul acela al leilor se aude de foarte departe și din cauza aceasta leul este un animal de temut. Tocmai cu această imagine în minte citim toate profețiile din Vechiul Testament despre leu.

Biblia ne vorbește despre un Rege care stăpânește peste toată istoria. Leul acesta, Regele care va veni, este Cel care are controlul peste toate evenimentele din istorie.

Cuvântul leului este puternic și are autoritate. El este de temut tocmai prin acest cuvânt. El își încolțește prada. Acestea sunt gândurile pe care le păstrăm în minte.

Vom răsfoi câteva profeții din Vechiul Testament. Osea, într-una dintre profețiile sale, spunea:

Căci Eu voi fi ca un leu pentru Efraim
și ca un leu tânăr pentru Casa lui Iuda.
Eu Însumi voi sfâșia și apoi voi pleca;
voi prăda și nimeni nu-Mi va lua prada.

(Osea 5:14 NTR)

Regele este în control

Ce va face Dumnezeu? El va sfâșia. El va prăda. Nimeni nu-i va lua prada. Ce comunică un astfel de text din Osea? Că El, Leul din Iuda, are controlul absolut al istoriei. Așa cum am subliniat folosind alegoria aceea din C.S. Lewis, din Narnia, Biblia ne vorbește despre un Rege care stăpânește peste toate evenimentele din istorie. Haideți să recitim textul acela din Osea 5, dar să recitim puțin în contextul celorlalte lucruri pe care le spune profetul. El subliniază tocmai aspectul că Leul acesta, Regele care va veni, este Cel care are controlul peste toate evenimentele din istorie.

Căci Eu voi fi ca un leu pentru Efraim
și ca un leu tânăr pentru Casa lui Iuda.
Eu Însumi voi sfâșia și apoi voi pleca;
voi prăda și nimeni nu-Mi va lua prada.
Voi pleca și mă voi întoarce în Locul Meu,
până când își vor recunoaște vina.
Ei vor căuta fața Mea;
în strâmtorarea lor Mă vor căuta cu adevărat.
„Haideți să ne întoarcem la Domnul!
Căci El ne-a sfâșiat,
dar tot El ne va vindeca.
El ne-a lovit,
dar tot El ne va lega rana.
Ne va reînvia în două zile;
a treia zi ne va ridica
și vom trăi înaintea Lui.
Să-L cunoaștem,
să căutăm să-L cunoaștem pe Domnul!
Așa cum este sigur că vine răsăritul, așa va fi de sigură și venirea (Adventul) Lui;
El va veni la noi ca o ploaie de iarnă,
ca ploaia târzie care udă pământul.“

(Osea 5:14-6:3 NTR)

Observați că aici se vede un Leu, se vede un Rege care are control și face ceea ce vrea. El sfâșie, El distruge, El vindecă, El reconstruiește. El vine când când vrea și în momentul în care face lucrul acesta popoarele sunt binecuvântate. Scriptura subliniază acest adevăr indubitabil că Domnul este în control.

Oamenii nu pot în niciun fel să determine hotărârile lui Dumnezeu. Hotărârile lui Dumnezeu sunt hotărâri pe care El le ia și El este în control tocmai pentru că El are controlul absolut al istoriei.

Hotărârile lui Dumnezeu nu depind de oameni

Există o erezie în perioada aceasta modernă în care trăim noi. În engleză se numește Open Theism – teism deschis – și sunt din păcate chiar și păstori evanghelici din România care au picat pradă acestei erezii. Această erezie spune că Dumnezeu își schimbă planurile în funcție de alegerile omului. Însă Biblia nicăieri nu argumentează o astfel de poziție, ci din contră! Biblia argumentează că Dumnezeu este în controlul istoriei, în controlul evenimentelor.

Leul din Iuda a venit la vremea hotărâtă de Dumnezeu – așa spune Pavel în Galateni 4:4, că la vremea hotărâtă, la vremea cuvenită, Tatăl L-a trimis pe Fiul. El consideră când este vremea hotărâtă, tocmai pentru că El este cel care are controlul și frâiele istoriei. Dumnezeu este Cel care a hotărât când Leul din Iuda trebuia să vină la primul Advent și când va veni la cel de-al doilea Advent.

Oamenii nu pot în niciun fel să determine hotărârile lui Dumnezeu. Hotărârile lui Dumnezeu sunt hotărâri pe care El le ia și El este în control tocmai pentru că El are controlul absolut al istoriei.

Un Cuvânt de temut

Al doilea aspect pe care îl regăsim în aceste profeții cu privire la Leu: cuvântul Lui este de temut. Dacă deschideți în Amos, în două rânduri Amos subliniază aspectul acesta. Încă de la începutul scrierii lui, profețiilor lui, în Amos 1:2, el spune așa:

El a zis: „Domnul răcnește din Sion
și glasul Lui răsună din Ierusalim.
Pășunile păstorilor jelesc,
iar vârful Carmelului este uscat.

(Amos 1:2 NTR)

Foarte frumoasă imaginea! După care în Amos 3:8 spune:

Leul a răcnit –
cine nu se va teme?
Stăpânul Domn a vorbit –
cine ar putea să nu profețească?

(Amos 3:8 NTR)

Cine ar putea să nu slujească în momentul în care Domnul vorbește? Stăpânul Domn, Leul rănește: cine nu se va teme? Cuvântul lui Dumnezeu este de temut.

Ascultați, dragilor! Fiți încurajați de versetele acestea! Deși ne uităm în jurul nostru și pare că oamenii nu dau doi bani pe Cuvântul lui Dumnezeu, cuvântul acela are putere și într-o bună zi se va întoarce împotriva lor. Pentru că oamenii vor trebui să stea tocmai în fața acelui Leu și acelui Cuvânt și vor răspunde în fața Lui. Asta este o certitudine! Să nu vă îndoiți niciodată de aspectul acesta.

Leul deține controlul absolut al istoriei și al vieții tale.

De aceea ori, ori de câte ori există o nedreptate și vezi că oamenii nu se tem de Cuvântul acesta, să nu zici: „A, înseamnă că Cuvântul nu are putere!” Nu, Cuvântul are putere! Și într-o bună zi îi va aduce în fața Lui și oamenii vor fi răspunzători.

Leul-Miel

Al doilea aspect este acela că Leul din Iuda este un Miel. Această imagine a Regelui-Leu nu se termină aici în revelația Scripturii. Citim ce spune Ioan în ultima scriere a Bibliei – Apocalipsa 5 – și cu ajutorul Dumnezeu săptămâna viitoare vom petrecere puțin mai mult timp în textul acesta. Ioan spune așa:

Am plâns mult, pentru că nimeni n-a fost găsit vrednic să desfacă sulul și să se uite în el.

(Apocalipsa 5:4 NTR)

Nici îngerii nu au putut să facă lucrul acesta? Nici oamenii cu voința lor puternică și ce pot să facă ei și să determine planul lui Dumnezeu, nu au putut să facă asta? Cum, că ei sunt buricul pământului și au control asupra tuturor lucrurilor, nu? Că doar asta spune această „minunată” erezie, Open Theism, că ei pot să determine orice prin această voință a omului și că Dumnezeu își va schimba orice plan când ei vor voi! Cum, oamenii aceștia, cu voința asta așa de puternică, ei care s-au dus în prezența lui Dumnezeu nu pot să desfacă sulul acesta? Cum e posibil asta?

Tocmai pentru că ei nu au această autoritate să o facă! Pentru că numai Unul singur are autoritate asupra istoriei.

Dar unul dintre bătrâni mi-a zis: „Nu plânge! Iată că Leul din seminția lui Iuda, Rădăcina lui David, a învins și este vrednic să desfacă sulul și cele șapte sigilii ale lui!“

M-am uitat și am văzut un Miel, care părea înjunghiat, stând în mijlocul tronului și al celor patru ființe vii și printre bătrâni. Avea șapte coarne și șapte ochi, care sunt cele șapte duhuri ale lui Dumnezeu, trimise pe întreg pământul.

(Apocalipsa 5:5-6 NTR)

Mielul acesta nu este cu capul plecat, tăiat, umilit, ci El stă în picioare, arătând tocmai triumful și victoria pe care a obținut-o!

Știți ce este această desfacere a sulului? Este o desfășurare de evenimente. Și numai unul avea voie să aibă cuvânt asupra acestor desfășurări de evenimente. Cine a fost acesta? Cine a fost acest personaj? Leul din seminția lui Iuda, din rădăcina lui David, Cristos. Ioan zice: „M-am uitat, pentru că asta a fost declarația pe care au făcut-o acești bătrâni, că vorbim despre un Leu care vine din sămânța lui Iuda – și m-am uitat și am văzut un Miel care părea îngenunchiat. Bătrânii au zis că e un Leu! Mă uit și văd un miel!”

Învingător prin sacrificiu

Leul din Iuda a cucerit pentru că a fost gata să se sacrifice asemenea unui miel. Imaginea ultimelor zile din viața lui Isus este fenomenală. În săptămâna mare El intră în Ierusalim precum un rege triumfător, asemenea unui leu care se întoarce de la o prădare și intră triumfător, tocmai pentru că-și încolțise prada. Însă la sfârșitul acelei săptămâni acest personaj apare în tăcere, asemenea unui miel care este măcelărit de cuțitul evreilor și al neamurilor. Însă acest lucru l-a luat prin surprindere și pe Satan – făcând referire la mesajul de săptămâna trecută. A crezut că acest Leu triumfător o să plece capul înaintea lui. Dar nu înțelesese că prin umilința Mielului va fi înfrânt.

Jonathan Edwards, vorbind despre această tactică a Leului-Miel, spunea:

Diavolul, ca să spun așa, L-a înghițit pe Cristos. La fel cum peștele o făcuse cu Iona. Însă i-a fost fatal. I-a dat o lovitură de moarte la interior! Nu a trecut mult și s-a îmbolnăvit de la îmbucătură și a trebuit să facă exact ce a făcut și peștele cu Iona. Până în ziua de astăzi este profund afectat de prada pe care a înghițit-o. De aceea putem spune că Leul a obținut victoria prin tacticile Mielului.

Frumos, nu? Observați pe scurt ce spune Ioan în Apocalipsa 5:6. Ce face acest Miel? El stă în picioare. Mielul acesta nu este cu capul plecat, tăiat, umilit, ci El stă în picioare, arătând tocmai triumful și victoria pe care a obținut-o! După aceea ni se spune despre acest Miel că are 7 coarne (versetul 6) și Mielul are toată puterea Leului. Cornul este simbolul puterii în apocalipsa, iar șapte este simbolul desăvârșirii și de aceea vorbim despre o putere completă, desăvârșită. Leul este cel care are această putere, care are această tărie desăvârșită și de aceea observăm că Mielul are toată puterea Leului.

După care în Apocalipsa 17:14, un text frumos de subliniat.

Ei se vor război cu Mielul, dar Mielul îi va învinge, pentru că El este Domnul domnilor și Împăratul împăraților. Și cu El vor fi cei chemați, aleși și credincioși.“

(Apocalipsa 17:14 NTR)

Leul lui Dumnezeu, Regele care va veni

Acest Leu este acest Miel. Acest Miel este acest Leu. Acest Miel este stăpânul stăpânilor, acest Miel este Împăratul împăraților! El este Regele care va veni, acest Miel. Mielul este regele. Săptămâna viitoare cu ajutorul Dumnezeu vom privi mai multe lucruri cu privire la acest Miel a lui Dumnezeu, care este Regele care va veni, și vom vedea câteva lucruri frumoase despre Mielul lui Dumnezeu.

Noi putem să spunem multe cu gura, însă în cele din urmă ceea ce va arăta dacă într-adevăr ne temem de Cuvântul Leului sunt faptele noastre.

Însă în dimineața aceasta voi termina cu câteva întrebări. Prima dintre întrebări: Ți-e teamă de acest Leu? Găsești că Cuvântul Lui are putere? Ți-e teamă de El? Noi putem să spunem multe cu gura, însă în cele din urmă ceea ce va arăta dacă într-adevăr ne temem de Cuvântul Leului sunt faptele noastre. E important să auzim ce spune Leul, dar e important să facem ce spune Leul. Iar viața noastră va dovedi dacă într-adevăr credem că Cuvântul Leului are putere.

Crezi că Leul deține controlul absolut? Crezi că toate evenimentele care se întâmplă în viața ta El le are în mână? Și pentru că El le are mână toate aceste lucruri sunt spre binele tău, spre slava Lui? Pentru că aceste hotărâri ale lui Dumnezeu sunt înțelepte. E important să ne lipim mesajul acesta de inimă: Leul deține controlul absolut al istoriei și al vieții tale.

Încrede-te în Leul din Iuda, Regele care a venit și care va veni

Ultima întrebare: Ți-ai pus încrederea în tactica Leului-Miel care a fost înjunghiat? Doar prin moartea și învierea Lui poți să ai și tu viață. Doar prin tactica aceasta a Mielului. Știu că pare un termen foarte militar – tactică – însă ceea ce a făcut acest Leu-Miel nicio altă persoană în lumea aceasta n-a făcut. Pentru că unde este dragoste mai mare (citând Ioan 15) decât tocmai în faptul că cineva își dă viața pentru prietenul lui?

Povestea ta trebuie să înceapă la primul Advent al lui Isus la Cruce. Dacă nu te-ai întâlnit cu Leul-Miel și dacă nu ai crezut în ceea ce El a făcut, e timpul să o faci.

A fost Cineva care Și-a dat viața: Isus Cristos, Regele care va veni. De primul Advent a făcut lucrul acesta. La al doilea Advent va veni și ne va povesti toate momentele din istoria vieții noastre în care El ne-a ținut în mâna Lui – și ce bucurie va fi! Probabil la fel ca și Shasta, ne vom bucura de povestea pe care Leul ne-o va spune.

Dar povestea ta trebuie să înceapă la primul Advent al lui Isus la Cruce. Iar în dimineața aceasta, dacă nu te-ai întâlnit cu Leul-Miel și dacă nu ai crezut în ceea ce El a făcut, e timpul să o faci. Doar în felul acesta poți să ai viață, doar prin ceea ce Regele care va veni, Regele care a venit, Isus, Mielul lui Dumnezeu, a făcut. Doar prin El poți să ai viață!