Între procese – Matei 26-27


Patru procese:

  • Procesul evreiesc al lui Isus
  • Procesul lui Petru
  • Procesul lui Iuda
  • Procesul roman al lui Isus

Aș dori ca în dimineața aceasta să facem câteva observații și să extragem câteva gânduri devoționale-practice pentru noi.

  • De subliniat că procesul lui Isus a avut într-un fel atât reprezentați evrei, cât și dintre neamuri – Fapte 2:23.
  • Contrastul dintre Isus și Petru – Procesul uceniciei lui Petru este în paralel cu procesul lui Isus ca Mesia.

Ești Tu Mesia? DA

Ești tu unul dintre ei? NU

Un fapt interesant: acel „Profețește!” cerut de liderii religioși se împlinește în cazul lui Petru, căruia Isus îi profețește!!!

Putem trece în revistă o aplicație dureroasă și radicală aici: Îți este rușine de identitatea pe care o ai? Ești gata să o afirmi indiferent de costuri? Observați variațiile întrebărilor? Ultima îl plasează pe Petru în contextul bisericii locale – iar el neagă. A nega că ești parte a unei biserici este asemănător cu a-L nega pe Isus.

Observați v. 75: Petru și-a adus aminte cuvântul. Aducerea aminte a Cuvântului este ceea ce îl schimbă și scapă pe ucenic.

  • Contrastul dintre părerea de rău a lui Petru și a lui Iuda (2 Cor. 7:10) ale căror finalități sunt așa de diferite. În niciunul dintre cazuri Matei nu folosește termenul metanoia. Însă ceea ce pare Matei că scoate în contrast este inima frântă în bucăți a lui Petru cu disperarea lui Iuda. Diferența dintre o inimă frântă și una disperată este că cea frântă dorește iertare divină, în timp ce cealaltă se gândește ce poate face. Ambele inimi ajung la capătul încercărilor, însă una realizează lipsa de putere și plânge, pe când cealaltă încearcă o grămadă de remedii.

Regreți în felul lumii sau există o schimbare a minții și o transformare a atitudinii?

  • Procesul evreiesc se termină cu batjocură la adresa lui Isus ca profet; procesul roman se termină cu batjocură la adresa lui Isus ca rege. Caiafa își rupe hainele de pe el, iar Pilat se spală pe mâini – Religiosul vs. Politicul. Când Isus tace, Caiafa îl provoacă. Când Isus tace în fața lui Pilat, acesta se miră.
  • Un alt fapt curios: Matei 26:5Să nu-L omorâm în timpul sărbătorii. Când a murit Isus? În timpul sărbătorii. De ce? Pentru că hotărârea Domnului se împlinește întotdeauna!