Harul smereniei în prevenirea conflictelor

Conferința „Rezolvarea Conflictului” - sesiunea a 2-a


Problema principală din inimile noastre e mândria noastră. Mândria se află la rădăcina dorințelor noastre care dau naștere la conflicte.

Dumnezeu dorește loialitatea noastră. Mândria este loialitate față de noi înșine. Mândria înseamnă a ne lăuda cu noi înșine, nu cu Dumnezeu. Mândria ne pune pe noi înșine pe primul loc. Mândria este în competiție cu loialitatea față de Dumnezeu. Mândria caută lauda din partea altora.

Mândria se va exprima de asemenea prin compătimire. A te lăuda și a te compătimi sunt lucruri opuse, dar ambele provin din mândria din inimă. Sunt două fețe ale aceleiași monede. Când nu am reușit să atrag laudele altora, atunci mă auto-compătimesc.

Oamenii mândri vor avea mai multe șanse de conflict cu alții. Mândria este una din rădăcinile principale ale păcatelor noastre. Nu este singura rădăcină, dar este una importantă.

Opusul mândriei nu este compătimirea. Nu vedem lucrul acesta niciodată în Biblie. Opusul mândriei este smerenia. Opusul laudei de sine este a mă lăuda în Dumnezeu și cu alții. Mândria înseamnă să trăiesc cu privirea îndreptată mereu către mine. Smerenia înseamnă să trăiesc cu privirea la alții.

Pastor R. K.