Înțelegând rugăciuneaPower of Prayer Duminica seara la LOGOS studiem despre rugăciune. Am început să aprofundăm această temă luna trecută, iar feedback-ul este unul încurajator: cu toții înțelegem mai bine ce este rugăciunea și petrecem timp mai de calitate individual în rugăciune.

În ultima perioada perspectiva mea cu privire la rugăciune se schimbă, însă nu știam dacă ceea ce îmi definesc este corect din punct de vedere biblic sau nu. Eram chiar puțin speriat de unele declarații publice pe care le făceam și mă gândeam în contextul familiei dacă sunt corecte. În fine, în ultimele 2 luni am început să recitesc mai mult despre rugăciune: Tim Keller, Packer, Carson și alții (dar în mod special ei) și a fost îmbucurător să regăsesc elementele pe care le afirmam în cărțile acestor coloși spirituali, după părerea mea.

De când Duhul lui Dumnezeu a început să îmi transforme preconcepțiile mele cu privire la Scriptură și să îmi deseneze un alt traseu teologic am fost șocat de legalismul meu de toate zilele. Sunt atât de multe lucruri pe care le facem cu toții în diverse contexte care țin doar de un confort egocentric și nu au nimic de-a face cu slava lui Isus. Și adevărul este că lucrurile aceastea chiar nu au cum să ne schimbe atât timp cât nu vedem gloria lui Isus zugravită așa de frumos de întreaga Scriptură. Cu cât vezi trăsăturile Lui mai deslușit și mai clar cu atât mai mult te dezlipești de propria-ți neprihănire și strădanie. Ooo, viața este așa de frumoasă fără presiunea încercărilor noastre egoiste și moraliste. Senzația de libertate pe care o dă Duhul lui Dumnezeu este greu de prezentat … trebuie doar trăită pe propria piele pentru a-i simți adrenalina și puterea.

Duminica aceasta, seara, am vorbit despre rugăciunea ca dar spiritual, un lucru care nu sună nou pentru nimeni, ci mai degrabă plictisitor. Keller spunea că RUGĂCIUNEA CA DAR SPIRITUAL este conversația autentică și personală ca răspuns la revelația specifică și verbală a lui Dumnezeu. V-ați gândit că rugăciunile noastre sunt un răspuns dat lui Dumnezeu cu privire la ceea ce El ne-a comunicat? Da, pai așa am văzut tot timpul rugăciunea! Serios!??! Adică puterea cuvântului lui Dumnezeu a modelat rugăciunea ta particulară? Ai citit, ai reflectat și în urma a ceea ce Dumnezeu ți-a vorbit ai deschis gura sau sufletul? Păi, și eu făceam așa, dar răspunsul meu nu avea nimic de-a face cu descoperirea verbală a lui Dumnezeu. Închideam Cartea și îmi vedeam de „durerile și problemele mele”. Aceasta nu este o rugăciune autentică! Mai sunt bineînțeles și excepții, pentru că legalismul ar veni tocmai din declarația: Numai așa este! Sunt momente de urgență, de disperare, de tristețe sau de bucurie profundă care ne plasează direct într-o întâlnire cu Domnul nostru. Dar, în general descifrarea și deslușirea trăsăturilor lui Dumnezeu face rugăciunea noastră mai bună. Edmund Clowney spunea: „Biblia nu este o artă a rugăciunii; ea îl prezintă pe Dumnezeul rugăciunii.”

Cât de personal este Cuvântul lui Dumneze pentru tine? Ce putere are acesta în transformarea și modelarea ta? Sunt doar niște file învechite sau există putere dincolo de paginile ei? Timothy Ward, Words of Life, argumentează că, cuvintele lui Dumnezeu sunt identice cu acțiunile Lui. În Geneza 1:3 vedem cum Cuvântul Lui a produs lumină. În Geneza 17: 5 vedem cum Cuvântul Lui a produs potențial reproductiv (atunci când Dumnezeu schimbă numele lui Avram în Avraam) (Ps. 29: 5, 8; Is. 55: 10-11)… Despre această putere vorbesc … și când mă gândesc la toate mișcările moderne din perioada aceasta care neglijează Cuvântul urmând tot felul de practici magice mă minunez de necredința omului! Cineva a spus „Comunicarea de la Dumnezeu este în consecință comuniune cu Dumnezeu, atunci când întâlnim acel cuvânt cu încredere (credință).”

O, cât de mult s-ar schimba rugăciunile noastre și viețile noastre și bisericile noastre dacă chiar am crede această realitate!

Ce am parcurs până acum despre rugăciune ???