Fecioara Maria lipsită de ceva special

Hellen Stirke (d. 1543)


Scena Reformei Protestante are ca personaje principale personalități mari și caractere majore, tipurile de bărbați care sunt acum întipăriți în mituri, legende și figuri uriașe de piatră. Dar Reforma este și povestea urmașilor obișnuiți, de zi cu zi, ai lui Cristos, cei mai mulți dintre ei uitați, care au aplicat teologia Reformei – și care au plătit prețul ei cu viețile lor. Martiri ca Hellen Stirke.

Egală cu Maria

Hellen a fost o creștină scoțiană destul de obișnuită din orașul Perth, devotată muncilor casnice zilnice ca soție și mamă. Viața ei a rămas neobservată în istorie până la nașterea ultimului ei copil, în 1543.

Hellen Stirke

Când a venit timpul pentru travaliul lui Hellen și naștere, tradiția catolică cerea rugăciuni înfocate către Fecioara Maria. Cunoscând bine Scriptura, Hellen a respins aceste petiții. Era o tradiție pe care ea nu avea să o urmeze. Moașele ei derutate au insistat ca ea să facă o astfel de rugăciune, dar ea a refuzat ritualul. Riscul fizic era real, dar rugăciunile nu erau nimic mai mult decât o asigurare superstițioasă.

„Dacă aș fi trăit în zilele Fecioarei”, a spus Hellen cu fermitate, „Dumnezeu ar fi putut să se uite în același mod la umilința și starea mea smerită, cum a privit la Fecioara Maria, și ar fi putut să mă facă pe mine mama lui Cristos.” Mica ei predică de pe patul de naștere cu siguranță că le-a tăiat respirația. Dar Hellen era liniștită și mângâiată de teologia ei, știind că rugăciunile ei mergeau direct la Dumnezeu prin Mântuitorul ei Isus Cristos.

„Nu-ți voi spune noapte bună”

Veștile refuzului lui Hellen de a se ruga Mariei și afirmația ei curajoasă că ea era pe aceeași poziție înaintea lui Dumnezeu și-au făcut în scurt timp drum până la urechile clerului catolic local, iar de acolo rapid în sus pe scara ierarhică până la cardinalul șef. Răspunsul lui a fost unul rapid, pentru a stinge această scânteie de teologie protestantă. Nu a trecut mult până când Hellen a fost arestată și închisă, împreună cu soțul ei și alți patru protestanți pe față din oraș. Micul grup a fost în curând găsit vinovat de „erezie” și condamnat la moarte. În ziua următoare, soldații i-au dus pe Hellen, soțul ei și protestanții condamnați la spânzurătoare.

Hellen a cerut să moară lângă soțul ei, James Finlason, dar cererea ei a fost respinsă. Bărbații trebuiau să fie spânzurați, femeile înecate, iar James urma să fie primul. Ținându-și pruncul în brațe, Hellen s-a apropiat de soțul ei, l-a sărutat și i-a spus aceste cuvinte de despărțire:

„Soțul meu, fii bucuros, pentru că am trăit împreună multe zile fericite, iar această zi, în care trebuie să murim, ar trebui să o considerăm cea mai fericită dintre toate, pentru că vom avea parte de fericire veșnică. Așadar, nu-ți voi spune noapte bună, pentru că ne vom întâlni în curând în împărăția cerului.”

James a fost spânzurat în fața ochilor ei. Când viața lui pe pământ s-a sfârșit, ochii s-au îndreptat asupra lui Hellen, care a fost forțată să-și înmâneze pruncul nou-născut unei îngrijitoare căreia i se încredințase grija copilului din acest moment. Autoritățile au condus-o pe Hellen la un iaz din apropiere, i-au legat mâinile și picioarele, au pus-o într-un sac mare de rafie, împreună cu pietre sau greutăți și au aruncat-o în apă ca pe un sac de gunoi. Toate acestea pentru infracțiunea de a o „blasfemia pe Fecioara Maria”.

Un nor de martori obișnuiți

Cerul cunoaște toate detaliile, dar aceste lucruri sunt tot ce știm noi despre viața lui Hellen. Ea a fost o femeie curajoasă, făcută puternică de către Scriptură. Afirmația ei de pe patul de naștere, că era la fel de calificată pentru a-i fi mamă lui Isus, a fost o nesupunere ceremonială radicală – dar în esență a fost un act de credință, făcând toate straturile superiorității umane irelevante în prezența supremației lui Cristos.

Priviți mai adânc în Reformă și veți vedea că este vorba de mai mult decât tipografii și teze țintuite pe uși și dezbateri teologice. Este povestea credincioșilor obișnuiți, soți și soții și tați și mame, ancorați în cuvintele Scripturii, reafirmând supremația lui Cristos în viețile lor, căsniciile lor, familiile lor și speranțele lor eterne, oameni care stau ca un nor de martori, chemându-ne să facem la fel. Ei ne cheamă să ne susținem convingerile biblice fără ezitare, să ne bucurăm de binecuvântările pământești ale lui Dumnezeu și să suportăm toate suferințele de o clipă din prezent pentru marea bucurie eternă care ne este pusă înainte.


Acest articol face parte din seria Aici Stăm – 500 de ani de Reformă. Anul acesta, în luna octombrie, se împlinesc 500 de ani de când Martin Luther și-a țintuit cele 95 de teze pe ușa bisericii din Wittenberg, moment care a marcat începutul Reformei. Pentru a marca această aniversare, vă invităm să ne însoțiți într-o călătorie de 31 de zile cu scurte biografii ale multor eroi ai Reformei, câte 5-7 minute pentru fiecare zi din octombrie.

Seria de articole este preluată cu permisiune de pe Desiring God – http://www.desiringgod.org/here-we-stand.