Creuzetul protestant

Martin Bucer (1491-1551)


Martin Bucer s-ar putea să fie cel mai important reformator de care nu ați auzit niciodată. El a mers în umbra celorlați giganți germani, Luther și Melanchthon, dar a stat la cârma orașului care a devenit, cel puțin pentru o vreme, capitala lumii protestante.

Bucer s-a născut în apropiere de Strasbourg pe 11 noiembrie 1491. La 15 ani, el s-a alăturat abației Dominicane, un grup monastic de predicatori romano-catolici. Călugări ca Bucer făceau jurăminte de sărăcie, castitate și ascultare, însă, spre deosebire de alți călugări, ei făceau lucrul acesta printre oameni, slujind în mijlocul comunității și nu în izolare.

Călugărul cel mai bun de însurat din Germania

Martin Bucer l-a auzit prima dată pe Martin Luther în aprilie 1518 (Bucer avea 26 de ani, Luther 34). El a fost captivat de Luther, în special de convingerea lui că suntem justificați doar prin credință, în afara oricărei contribuții și oricărui merit al nostru. Trei ani mai târziu, el nu doar că a părăsit ordinul Dominican pentru a predica evanghelia, dar a și abandonat jurămintele sale monastice și a hotărât să se căsătorească, devenind deodată probabil cel mai bun de însurat (și cel mai radical) călugăr. El s-a căsătorit cu o măicuță (nici mai mult, nici mai puțin), pe nume Elizabeth.

Martin Bucer

Chiar dacă Luther îl condusese pe Bucer înspre Reformă, totuși Bucer nu avea aceeași perspectivă ca tatăl lui spiritual în toate lucrurile, parțial din cauză că fusese deja influențat puternic de Erasmus, pe care îl aprecia și admira în ciuda diferențelor lor teologice. Înclinația în general mai inclusivă și mai ecumenică a lui Bucer l-a pozitițional în mod providențial pentru a juca un rol semnificativ pentru întreaga mișcare.

Reformă în moderație

Strasbourg a devenit o răscruce a protestantismului în mare parte deoarece Bucer și alți lideri au rămas deschiși în privința multora dintre cele mai controversate și dezbinătoare probleme. De exemplu, în 1529 Brucer a mediat o întâlnire istorică, dacă nu chiar ostilă, dintre Luther și Zwingli pe tema Cinei Domnului. Fiind el însuși în mod previzibil solidar cu ambele direcții, el a adus cele două părți împreună, sperând să obțină acel tip de înțelegere care să catalizeze unificarea celor două ramuri principale ale Reformei.

Cu toate că întâlnirea nu a reușit să producă un acord cu privire la Cină, ea ilustrează ce fel de rol a jucat fostul călugăr – între Luther și Zwingli, între protestanții convenționali și anabaptiștii mai radicali, chiar și între reformatori și catolici. În loc să formeze și să conducă o mișcare proprie distinctă – Buceranii, dacă vreți – el s-a străduit să aducă mișcările împreună sub învățătura clară a Scripturii într-un singur mare creuzet creștin. El a înțeles și a apreciat puterea valoroasă a solidarității.

Primele grupuri mici

Ca odrasla spirituală ciudată a lui Luther și Erasmus, Reforma lui Bucer a fost o varietate distinctă, eclectică. Inițial, el a accentuat că justificarea este doar prin credință, în același timp pretinzând fervent disciplina prin puterea Duhului și faptele bune în viața creștină. Totul bine până aici. Cu toate acestea, mai târziu în viață el a vorbit despre un fel de „dublă justificare” care era cel puțin confuză, dacă nu chiar făcea efectiv neclară linia ideii de „doar prin credință”.

Într-un fel sau altul, Bucer a ținut la comportamentul creștin. Ca urmare, el a urmărit în mod constant mijloace de disciplină în biserică. Întâi, el a mers la oficialii din Strasbourg, cerând o impunere mai strictă a comportamentului creștin. Când conducătorii au refuzat să impună standarde mai riguroase de supunere, el a format grupuri voluntare de credincioși în interiorul bisericilor locale, cu scopul dării de socoteală în mod regulat și disciplinei bisericești. Astfel, Bucer ar putea fi de fapt tatăl nebănuit (și fără voie) al grupurilor mici moderne.

După ce a fost exilat, John Calvin a fost martorul tipului de disciplină bisericească înființată în Strasbourg și a construit pe același principii atunci când s-a întors la Geneva. Calvin a petrecut unii dintre cei mai fericiți ani ai săi învățând de la Bucer în Strasbourg, în timp ce păstorea o congregație formată din alți refugiați francezi.

Cleiul nemțesc

Prima soție a lui Bucer, cu care a fost căsătorit timp de 20 de ani, a murit de ciumă în 1542. Pe patul de moarte, ea l-a încurajat pe Martin să se căsătorească cu Wibrandis Rosenblatt. Wibrandis, supranumită ulterior „Mireasa Reformei”, fusese deja căsătorită și rămăsese văduvă după trei reformatori de marcă: Ludwig Keller, Johannes Oecolampadius și Wolfgang Capito (de asemenea din Strasbourg). Doar șapte ani mai târziu, ea și-a îngropat al patrulea soț.

Deși fostul călugăr a fost pionier în deschiderea drumului căsătoriei pentru călugării convertiți, el a deschis de asemenea și o ușă mai largă pentru divorț, dar doar ca „o alternativă absolut de ultimă instanță și în general rară, mai degrabă asemănătoare cu pedeapsa cu moartea pentru adulter” (Reforma, 660). Excepțiile sale au devenit o sabie ascuțită, care a gravat o deschidere similară de-a lungul Europei protestante.

În 1549, când Interimatul de la Augsburg i-a forțat pe protestanții din Strasbourg să readopte credințe și practici tradiționale catolice, Bucer a acceptat invitația lui Thomas Cranmer de a se refugia pentru un timp în Cambridge, în Anglia, ca Profesor Regius de Divinitate. El a murit doar doi ani mai târziu, în 1551, înainte de a se mai putea întoarce la Strasbourg.

Mulți au trecut cu vederea pe mai puțin cunoscutul Martin, probabil pentru că el nu a avut coordonarea în timp a lui Luther și Zwingli și precizia nuanțată a lui Melanchthon și Calvin, preferând în schimb să creeze punți peste diferențe și să faciliteze unitatea printre reformatori. Și exact acesta este motivul pentru care ar trebui să ne aducem aminte de el – cleiul nemțesc al Reformei protestante.


Acest articol face parte din seria Aici Stăm – 500 de ani de Reformă. Anul acesta, în luna octombrie, se împlinesc 500 de ani de când Martin Luther și-a țintuit cele 95 de teze pe ușa bisericii din Wittenberg, moment care a marcat începutul Reformei. Pentru a marca această aniversare, vă invităm să ne însoțiți într-o călătorie de 31 de zile cu scurte biografii ale multor eroi ai Reformei, câte 5-7 minute pentru fiecare zi din octombrie.

Seria de articole este preluată cu permisiune de pe Desiring God – http://www.desiringgod.org/here-we-stand.