Barba maiestuoasă din Zurich

Heinrich Bullinger (1504–1575)


Într-o vreme când preoții celibatari se deosebeau de laici parțial prin fețele rase, reformatorii protestanți își lăsau bărbile să crească pentru a transmite ceva. Ei restaurau atât bărbăția, cât și umanitatea conducerii bisericii, și nu le era teamă să aibă acest lucru scris pe chipurile lor.

Heinrich Bullinger

Umblă vorba că Heinrich Bullinger, slujitorul principal din orașul elvețian de frunte Zurich, avea cea mai bună barbă dintre toți. Un istoric îi descrie barba lui Bullinger ca fiind „maiestuos de stufoasă” – și nu era întru totul fără legătură cu teologia pe care a dezvoltat-o cu atenție și a îngrijit-o, în urma primei pierderi șocante a Reformei.

Protestant și Predicator

Bullinger, fiul unui preot catolic, s-a născut în orașul elvețian Bremgarten în 1504. A plecat la Universitatea din Köln în Germania în 1519 pentru a studia științele umaniste, și nu teologia medievală. În timpul petrecut acolo, a fost martor al unei arderi a cărților lui Luther, lucru care i-a trezit interesul. S-a hotărât mai apoi să citească el însuși scrierile reformate, iar pe măsură ce făcea acest lucru lumea lui s-a întors cu susul în jos. Avea acum optsprezece ani și era un convertit protestant.

În 1523, la un an după convertirea sa, Bullinger l-a întâlnit pe Ulrich Zwingli (1484-1531), care fusese convertit în 1519, cam în același timp cu Luther, și a devenit rapid liderul reformei elvețiene. Zwingli era mai în vârstă cu 20 de ani față de Bullinger, dar cei doi au devenit aliați, iar opt ani mai târziu viețile lor au fost legate pentru totdeauna, când dezastrul a lovit mișcarea reformată în creștere.

Succesorul din Zurich

Zwingli nu era doar păstor în Zurich, ci și capelan al armatei. Pe 11 octombrie 1531, marele reformator s-a alăturat bătăliei din Kappel pentru apărarea orașului împotriva forțelor catolice. A fost rănit, apoi găsit de armata invadatoare și executat.

După înfângerea protestanților, orașul lui Bullinger, unde acesta păstorea acum o biserică protestantă, a ajuns sub amenințare. A fugit la Zurich. Acolo a luat sub același acoperiș pe soția și doi copii supraviețuitori ai prietenului său decedat, iar în câteva săptămâni a fost ales succesor al poziției de slujitor principal în Zurich, poziție în care Bullinger urma să rămână timp de 44 de ani, de la 27 de ani până în momentul morții la vârsta de 71 de ani, în 1575.

Susținător al Teologiei Legământului timpurii

Cât de adesea istoria aduce împreună punctele tari ale oamenilor mari și slăbiciunile care îi însoțesc! Una dintre contribuțiile principale ale lui Bullinger a fost forma lui primitivă a „teologiei legământului”. Aici l-a urmat pe Zwingli, care și-a organizat teologia mai degrabă în jurul ideei centrale de legământ, decât pe categoriile din era medievală.

Zwingli și-a așezat centrul teologic în legământul lui Dumnezeu cu Adam, făcut la creație. Bullinger a maturizat și a modificat acea teologie astfel încât să se concentreze pe Avraam. Un pas în direcția corectă, însă, după cum notează istoricul David Steinmetz, amândoi și-au așezat centrul de greutate al teologiei lor mai degrabă în Vechiul Testament decât în Noul. Părțile bune includeau citirea întregii Biblii ca pe o singură narațiune; părțile slabe includeau tendința de a minimaliza (sau a respinge) discontinuitățile relevate în Noul Testament.

Pe scurt, Zwingli și Bullinger citeau întreaga Biblie, însă totuși o Biblie plată. Ce rămâne neclar este cât de mult a dus o astfel de teologie timpurie a legământului la maltratarea așa-zișilor anabaptiști („re-botezătorilor”) din Zurich, și cât de mult s-a dezvoltat ea ca răspuns față de acești „radicali”. În 1525, Zwingli și Bullinger au susținut împreună botezul copiilor în timpul unei dezbateri publice împotriva Anabaptiștilor, ceea ce a condus în final la înecarea unora dintre ei.

Bullinger l-a urmat de asemenea pe Zwingli în opoziția față de muzica în biserică, datorită pericolului de a deveni un idol și de a împiedica adevărata închinare. Bullinger a transformat instinctul lui Zwingli într-un principiu, astfel că muzica bisericească nu a revenit în Zurich decât la aproape 25 de ani după moartea lui Bullinger.

Pacificator

Totuși, viața și moștenirea sa trainică nu aveau să fie ale unui separator, ci ale unui unificator. În spatele bărbii sale maiestuoase stătea una dintre cele mai mari inimi din perioada Reformei și cea a unuia dintre cei mai neobosiți pacificatori ai ei. Deși rareori părăsea Zurich-ul, era implicat într-o voluminoasă corespondență personală (în jur de 12.000 dintre scrisorile sale au supraviețuit) pentru a se sfătui și a clădi legături cu liderii reformați din întreaga Europă.

Chiar mai mult decât pentru darul de a predica, era cunoscut pentru răbdarea, înțelepciunea și sufletul său generos. A stabilizat tânăra dar influenta biserică din Zurich, nu doar după tragedia șocantă a acesteia, dar chiar și peste 40 de ani după aceea. A dezvoltat și a îngrijit ceea ce Zwingli a început. Potrivit lui Steinmetz, „Fără Zwingli nu ar fi fost nicio reformă în Zurich; fără Bullinger, aceasta nu ar fi rezistat.”


Acest articol face parte din seria Aici Stăm – 500 de ani de Reformă. Anul acesta, în luna octombrie, se împlinesc 500 de ani de când Martin Luther și-a țintuit cele 95 de teze pe ușa bisericii din Wittenberg, moment care a marcat începutul Reformei. Pentru a marca această aniversare, vă invităm să ne însoțiți într-o călătorie de 31 de zile cu scurte biografii ale multor eroi ai Reformei, câte 5-7 minute pentru fiecare zi din octombrie.

Seria de articole este preluată cu permisiune de pe Desiring God – http://www.desiringgod.org/here-we-stand.