Apărătorul Bisericii Scoțiene

John Knox (c. 1513-1572)


La începutul anilor 1500, Scoția avea un lucru în comun cu restul Europei: o biserică profund coruptă și împovărată spiritual, cu o conducere muribundă moral. Ca să cităm un exemplu notoriu, David Beaton, cardinal și arhiepiscop, a fost tatăl a cel puțin 14 copii nelegitimi. Ce exemplu de celibat în acțiune! Ignoranța spirituală era atât de mare încât George Buchanan a putut afirma că unii preoți credeau că Noul Testament era o carte publicată recent de Martin Luther.

John Knox

Dar iată că apare John Knox, iar Reforma este în curs de desfășurare.

Născut în Haddington, East Lothian, undeva între 1513 și 1515, Knox a fost instruit la școala locală, iar apoi la Universitatea St. Andrews. A devenit preot și s-a întors în regiunea natală ca notar și tutore. Știm la fel de puține despre convertirea lui pe cât știm despre a lui Calvin.

Prinderea și eliberarea

După martirajul protestantului George Wishart în St. Andrews, Knox a venit în oraș cu câțiva din tinerii săi studenți și, în 1547, s-a alăturat grupului de reformatori care trăiau în castelul de acolo. Când Knox a primit sarcina să predice, a refuzat, dar a fost aproape împins cu forța să accepte cererea congregației din castel să devină păstorul lor. Cu toate acestea, în decurs de câteva luni castelul a fost asediat de nave franceze din Golful St. Andrews. Knox și alții au fost prinși, iar el a devenit un sclav la galere pentru următorul an și jumătate.

În 1549, Knox a fost eliberat și și-a făcut drum spre Anglia. A păstorit o congregație la Berwick, dar în curând s-a mutat la Newcastle. A devenit apoi capelanul regal în zilele tânărului Rege Edward al VI-lea. Moartea lui Edward în 1553 a fost o lovitură puternică pentru susținătorii reformei din Anglia, pentru că a condus la întronarea Mariei Tudor („acea idolatră Izabela” au fost cuvintele alese cu atenție de Knox pentru a o descrie). Knox s-a refugiat pe continent.

Viața pe continent

Între 1553 și 1559, Knox a trăit o existență parțial nomadă. A petrecut ceva timp cu Calvin la Geneva, pe care a numit-o „cea mai perfectă școală a lui Cristos… din zilele apostolilor”. După aceea, a acceptat o chemare să păstorească congregația vorbitoare de limbă engleză din Frankfurt pe Main.

Knox s-a căsătorit cu englezoaica Marjorie Bowes și în 1556 s-a întors la Geneva, unde a păstorit o congregație de aproximativ 200 de refugiați. Anul următor, a primit o invitație urgentă să se întoarcă în Scoția – 1558 era anul programat pentru căsătoria tinerei Mary, Regina Scoției, cu moștenitorul la tron al Franței, un eveniment care părea să sigileze destinul Scoției pentru domnia permanentă Romano-Catolică.

Ne putem face o idee asupra vigorii lui Knox dintr-o scrisoare pe care a scris-o în același an poporului Scoției, îndemnându-i să nu compromită Evanghelia. El le-a reamintit că trebuie să răspundă pentru acțiunile lor înaintea tronului de judecată al lui Dumnezeu:

[Unii găsesc scuze:] „Nu eram decât simpli supuși, nu aveam cum să corectăm defectele și infracțiunile conducătorilor, episcopilor și preoților noștri; noi am cerut reformă, și ne-am dorit-o, dar… am fost obligați să ascultăm de tot ce ei au cerut.” Aceste scuze zadarnice, vă spun, nu vă vor ajuta cu nimic în prezența lui Dumnezeu.

Întoarcerea în Scoția

În 1559, Knox s-a întors în cele din urmă acasă, pentru a începe cea mai importantă fază a slujirii sale publice ca apărător al bisericii scoțiene. În ciuda absențelor sale îndelungate din țara natală, mai multe lucruri l-au echipat pe Knox pentru a conduce reforma de acolo: numele lui era asociat cu eroii din trecutul recent, suferințele sale autentificau dedicarea lui, experiența sa largă îl pregătise pentru a fi lider, iar simțul datoriei îl făcea să „nu se teamă de fața niciunui om”. Așadar, pe parcursul următorilor 13 ani, Knox s-a dedicat în întregime Reformei Scoției.

În vara anului 1572, Knox era o umbră a ceea ce fusese în trecut, iar deja în noiembrie era clar că nu va mai fi mult timp în lumea aceasta. În dimineața zilei de 24 noiembrie, i-a cerut celei de-a doua soții ale sale, Margaret, să-i citească din 1 Corinteni 15, iar pe la ora 5 a venit ultima lui cerere: „Citește unde îmi arunc ancora principală” (probabil în credință). Ea i-a citit Ioan 17. Până la sfârșitul serii, a murit.

Multe explicații au fost oferite de-a lungul timpului pentru influența lui Knox și a Reformei scoțiene. Fără îndoială că au fost mulți factori la lucru în providența lui Dumnezeu care au adus o asemenea trezire spirituală. Dar convingerea proprie a lui Knox era aceasta: „Dumnezeu a dat Duhul Său Sfânt oamenilor simpli din mare abundență.” Aici se află cea mai mare lecție a vieții sale.


Acest articol face parte din seria Aici Stăm – 500 de ani de Reformă. Anul acesta, în luna octombrie, se împlinesc 500 de ani de când Martin Luther și-a țintuit cele 95 de teze pe ușa bisericii din Wittenberg, moment care a marcat începutul Reformei. Pentru a marca această aniversare, vă invităm să ne însoțiți într-o călătorie de 31 de zile cu scurte biografii ale multor eroi ai Reformei, câte 5-7 minute pentru fiecare zi din octombrie.

Seria de articole este preluată cu permisiune de pe Desiring God – http://www.desiringgod.org/here-we-stand.