Aici stăm – 500 de ani de Reformă

O călătorie de 31 de zile cu eroi ai Reformei


Martin Luther

Acum 500 de ani, un preot german neînsemnat s-a apropiat de ușa bisericii din Wittenberg și a afișat un document care a modificat cursul istoriei. Au trecut cinci secole de când Martin Luther s-a ridicat și a confruntat Romano-Catolicismul. Focul fusese ațâțat de-a lungul secolelor, iar scânteia mică, aproape accidentală, a lui Luther, a ridicat în flăcări în curând toată Europa.

În timp, acest călugăr neînsemnat a dovedit că avea ce era nevoie ca să fie ferm pe poziție împotriva Bisericii și lumii – și, sub Dumnezeu, a devenit vârful suliței unei reforme masive. Într-o scenă în mod special memorabilă, el s-a ridicat în fața împăratului și a declarat plin de curaj, riscându-și propria viață: „Aici stau. Nu pot face altceva. Așa să mă ajute Dumnezeu.”

Dar Luther nu a stat singur. Reforma nu a fost despre unul sau două nume mari – Luther, Calvin, Zwingli – dar despre o mișcare masivă de convingeri creștine, îndrăzneală și bucurie, care i-a costat viața pe mulți bărbați și femei – și a răspândit semințele care încă aduc roade în secolul XXI. Nu doar că Luther a fost înconjurat de mulți Reformatori în Germania, dar eroi ai credinței mai puțin cunoscuți s-au ridicat peste tot în Europa. Eroi ca Heinrich Bullinger, Hugh Latimer, Lady Jane Gray, Theodere Beza și Johannes Oecolampadius. Luther a fost berbecul de luptă, dar el a aprins și a stat lângă un cor de oameni care au schimbat lumea.

Și aici stăm și noi astăzi, 500 de ani mai târziu. Luther nu a fost singur atunci și nu e singur acum. Pentru a marca aniversarea de 500 ani, vă invităm să ne însoțiți într-o călătorie de 31 de zile cu scurte biografii ale multor eroi ai Reformei, câte 5-7 minute pentru fiecare zi din octombrie.

Dacă vreți să aflați mai multe despre Reformă – și despre eroii creștini despre care știți, dar și despre care nu ați mai auzit niciodată, însoțiți-ne în această călătorie.

Seria de articole este preluată cu permisiune de pe Desiring God – http://www.desiringgod.org/here-we-stand.